Information från Köket kring specialkost - laktos

 Från specialkost till laktosreducerad normalkost

Från och med höstterminsstarten 2020 kommer köken i förskolor och skolor att hänvisa laktosintoleranta skolelever och vuxna till normalkost. Detta beror på att normalkosten är laktosreducerad och innehåller max 2 gram laktos per portion. De dagar måltiden innehåller mer än 2 gram laktos per portion kommer den som är laktosintolerant att få mjölkfri kost. Laktosfri mjölk finns alltid.

Detta innebär att den som har en laktosintolerans oftast tar sin mat där normalkosten serveras. De maträtter som innehåller större mängd laktos är lasagne, gratänger, kalla såser, mjölkbaserade pastasåser och soppor.

Varför laktosreducerad kost?
Forskningen visar att det är en fördel att tillföra laktos i kosten till de personer som har en låg laktasutsöndring. På detta sätt ser man till att utsöndringen av enzymet inte helt upphör. Det finns personer som är ytterst känsliga mot laktos men denna grupp är mycket liten. Elever och vuxna som har en total avsaknad av laktas kommer istället få mjölkfri kost.

Bra att känna till
Laktosintolerans är mycket ovanligt hos barn under 5-6 år. Vid misstanke om att barnet reagerar på laktos är det viktigt att söka vård för att få rätt diagnos och inte på egen hand börja med laktosfri kost innan orsaken till besvären är utredda.

Vem ansvarar för vilken mat som eleven kan äta?
Kostverksamheten ansvarar för att den laktosreducerade maten innehåller mindre än 2 gram laktos per portion samt att det serveras mjölkfri kost de dagar måltiden överstiger 2 gram laktos per portion. Kostverksamheten ansvarar också för att märkningen i restaurangerna är tydlig så att den som är laktosintolerant vet vad den kan äta.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Teaterdags

Påskpyssel

Julpyssel på Blåsippan